Kovács Edina coach - babarózsa blog

Kovács Edina coach - babarózsa blog

5 időspórolási trükk gyakorló szülőknek

Avagy, hol akadnak kihasználható időintervallumok, amelyeket folyamatosan elfecsérelünk

2018. február 21. - Babarózsa21

Sok szülőnél jelenik meg a gyerkőc megszületésével az időzavar. Nehéz kezelni a sok teendőt, rohanást, szervezést és önkéntelenül is belekeveredünk egy örvénybe, ami csak húz és húz lefelé, egészen addig, amíg végül összecsapnak a fejünk felett a hullámok és a végén, már két program közötti fennmaradó lyukas időszakaszokat se vesszük észre. Következzen 5 időspórolási tipp, hogy ne azt érezzük, hogy önmagunkra soha nem jut időnk: 

 

kep_1.jpg

 

Korán kelés/későn fekvés: mielőtt szülővé válik az ember, valahogy úgy érezhetjük, hogy semmire nem jut időnk, majd, amikor átesünk a tűzkeresztségen rájövünk, hogy pusztán csak totálisan rosszul osztottuk be azt. Valahogy így kezdődik az egész, majd erre rászületnek a gyerekek és az időbeli őskáosz kezdetét is veszi. Azonban ha korábban kelünk, vagy később fekszünk, mint a családunk, máris keletkezik egy űr, amit arra használhatunk fel, amire csak szeretnénk. Tudom, hogy elég nehéz olykor korábban kelni, mert még talán sötét van, nem beszélve a zord időjárásról, de magukért, és azért, hogy feltöltsük a lelkünket olyan dolgokkal, amelyek nekünk fontosak a család mellett, talán megéri és persze aztán hétvégén mi is tarthatunk lustis reggeleket, amikor nem kelünk ki olyan korán az ágyból.

 

kep2_1.jpg

 

Közlekedés: ha az ember autóval közlekedik akkor is vannak lehetőségei, hiszen nincs is olyan nap, hogy ne ülnénk a dugóban. Így ezt az időt is kedvünkre kihasználhatjuk, akár csak a tömegközeledés által adott kötelező pihenőket. Sokan ilyenkor tudnak elolvasni egy cikket, megtervezni a napjukat, esetleg néhány telefont lezavarnak, vagy magán levelekre válaszolnak. A lényeg, hogy ezekben az időszakokba saját magunkat helyezzük előtérbe, így a nap többi részében folytatódhat a rohanás. 

 

kep3_1.jpg

 

Ebédidő: a legtöbb munkahelyen azért ma már minimum fél óra ebédidő jár mindenkinek, de van, hogy több is. Ez az időspórolási lehetőség valahogy kiesik az emberek tudatából, miközben azért viszonylag sok minden eltudnánk intézni kerek 1 óra alatt. A bajt ott követjük el, hogy az ember az asztalánál ebédel, mondván, kényelmes és a gép előtt ülve eltudunk intézni mindent. Azonban épp ez a gond, hogy a többi kolléga beszalad "csak egy dologgal" amiből aztán az lesz, hogy se enni, se szervezni nem tudunk semmit. Épp ezért, ha teheted, akkor egy héten legalább 1-2x mozdulj ki az irodából és ülj le egy padra ebédelni, közben pedig töltekezz, ennyi igazán jár neked is.

 

kep4.jpg

 

Amíg a gyerek egyedül játszik: valljuk be, hogy hétközben elég kevés idő jut este egymásra a gyerekekkel, mert a reggeli rohanás mellett már csak az esti őrületes rutin tud rosszabb lenni. Persze fel lehet osztani az estéket apával/anyával, hogy melyik napon ki legyen a szerencsés, aki viheti a hátán az egész házat, azonban a gyakorlatban ez leginkább úgy néz ki, hogy te félrevonulsz, a gyerekek meg utánad, mondván, miért maradnál ki a jóból, így követnek téged mindenhová. Ezért aztán maradnak a hétvégék, amikor a család együtt tud pihenni (kivéve, ha váltjátok egymást a melóban, mert akkor őskáosz a kezdeti időszak) és mivel ma már az is baj! ha túl sokat játszunk a gyerekkel (igen, én ezt is kipipálhatom, mert megkaptam), ezért használjuk ki azt az időt, amikor egyedül, vagy a tesóval játszik. Nyilván nem a leghasznosabb idő, mivel az ember fél szeme így is rajtuk van, de némi sms, vagy e-mail megválaszolása azért szerintem itt is bepaszírozható. 
kep5.jpg

Szabadság: na ez az, amit egy szülő úgy érez, hogy egyáltalán nem engedhet meg magának. A szabadság arra van, ha a gyerek beteg, netán valami esemény van az életében, vagy szünet. De hogy magunknak csak úgy pihenés gyanánt kivegyünk egy napot, az a legtöbb szülő esetében teljesen elképzelhetetlen, sőt mi több, még olykor lelkiismeretfurdalást is érzünk. Pedig, ha csak arra gondolunk, hogy akár így egy napot is eltölthetnék a társunkkal, pont úgy, mint régen, na az már ugye mennyivel vonzóbban hangzik. Arról nem is beszélve, hogy ha a ti életetekben nagy luxusnak számít egy teljes nap szabit kivenni, akkor vegyél ki helyette csak egy fél napot, így 1 napot, két részletben is élvezhetsz (csak ne felejtsd el előre megtervezni, hogy mit szeretnél tenni a szabid alatt).  

 

Amennyiben tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát így biztosan nem maradsz le a következő posztról :-)

 

 

kép:pinterest 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babarozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr7713684844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása