Kovács Edina coach - babarózsa blog

Kovács Edina coach - babarózsa blog

4+1 tipp a karácsonyi kiborulás elkerüléséhez

2017. december 18. - Babarózsa21
A karácsonyi ünnep közeledtével, egyre örültebb helyzetek állhatnak elő mindannyiunk életében. Azt kell, hogy mondjam, még mindig a tervezők azok, akik nyerésre állnak és mivel nem szeretek veszíteni, ezért kissé kényszerítve, de rávettem magam, én is a tervezésre, és be kell látnom, hogy még mindig van hová fejlődni karácsonyi para megelőzés céljából. 
Következzen 4+1 tipp, hogy mikén úszhatjuk meg a nagy karácsonyi kiborulást.
cd36251a470cc338da72fe0f470ee525.jpg
pinteres

 

Szelektálj: mielőtt bármit is tennél, az egyik legfontosabb, hogy nézz körül otthon és szelektálj. Mi az, amire valójában szükséged van, és mi az, amire már egyáltalán nincs. Nem feltétlenül kell olyat kérni az angyalkáktól ajándékba, amiből már igazából van 6 db. otthon, és amit te magad is megvehetnél. Ha a karácsonyi pörgés előtt kiüríted a házat, akkor azonnal fel fog tűnni, hogy ténylegesen mire is lenne neked és a családodnak szüksége. 


Tervezz: a másik fontos tényező a tervezés. Én, mint tervezés ellenes, sajnos (vagy már egyre kevésbé az) rá kellett jönnöm és leginkább vennem magamat arra (na ez volt számomra a nehezebb, hogy változtassak és a berögzült dolgokat hátrahagyva, elinduljak egy másik úton), hogy kezdjek el időben tervezni, mert különben belecsúszok abba, amiben eddig szinte minden év végén, hogy nem marad időm semmire és borul minden. A tervezésnél akár figyelembe lehet venni azt is, hogy mondjuk kivel vagyunk képesek együtt összedolgozva megtervezni bármit. Ha a családból valaki eljut már egy játékboltba, akkor adjuk oda a mi listánkat is, cserébe viszont, majd mi vesszük meg a karácsonyi halat, vagy fordítva. Vagy a másik, ami még szokott segíteni, ha az ajándékokat szeptembertől kezdve vásárolgatjuk folyamatosan, ezzel az év végi családi büdzsé is rendben lesz, valamint büszkék lehetünk magunkra, hogy milyen ügyesen abszolváltuk az egész karácsonyi to do listánkat. 
 
Delegálj: a tervezéssel szorosan összefügg a delegálás is, akár a fenti módszer szerint, akár úgy is, hogy ha megbeszéljük a házastársunkkal, hogy ki az, akinek az idejébe belefér a sorban állás és ki köti le a gyerekeket addig. A delegálás esetében azért érdemes odafigyelni arra, hogy azért apát ne küldjük be egy olyan boltba, amiről lövése sincs, hogy mit hol keressen, illetve ne okozzunk számukra sokkot, bízzunk mindenkire olyan dolgot, amitől nem őrül meg és még azt is érzi, hogy valóban a segítségünkre volt benne.
 
Figyelj: na ez az, ami elég sok embernek nem szokott működni. Saját tapasztalatom, hogy minden évben felsorolom a drága családomnak, hogy igazából mi a szívem vágya, hogy ezzel is megkönnyítsem a döntésüket. De hiába is kérek minden évben könyvet, soha senkitől eddig még nem kaptam azt :-) Jó persze nyilván én is hibás lehetek, hiszen ha csak könyvek szerepelnének a listámon, valószínű, hogy hamarabb célba találnék. Ergó, ne azt vegyük meg a szeretteinknek, amit mi szeretnénk, hanem azt, amit ő! Hiszen amikor ajándékozunk, akkor az a másikról kellene hogy szóljon, és nem rólunk.  
 
Adakozz: ma már szerencsére egyre inkább elterjedt, hogy azzal a lendülettel, hogy szelektál az ember, közben már gondol a másikra is. Adakozás címén városszerte több helyen hirdetik magukat azok a szervezetek, akik összeszednek minden olyat, ami a rászoruló családoknak még jól jöhet (ruhák, élelmiszerek, használható tárgyak). Annak érdekében, hogy már egész kicsiként beleneveljük a gyerkőcünkbe azt, hogy ennek milyen fontos jelentősége van, akár közösen is kiválogathatjuk a már általa kevésbé érdekes/hasznos játékokat, kinőtt ruhákat stb. Ezzel egyfajta példás utat mutatva számára, valamint egyfajta rávezetése lehet annak, hogy nem kell mindent gyűjtögetni, majd kidobni, hiszen, ami az egyiknek szemét, az még a másiknak kincs lehet. Arról pedig már nem is beszélek, hogy milyen érzéseket kelthet a gyerkőcben, ha megtanulja, hogy milyen jóérzés is másnak adni, csak úgy, önzetlenül.    

A bejegyzés trackback címe:

https://babarozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr2013509375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása