Kovács Edina coach - babarózsa blog

Kovács Edina coach - babarózsa blog

Kismamák, karácsony körüli lelki vívódásaik

2019. december 24. - Babarózsa21

 

Az év egyik legerőteljesebb ünnepéhez, a karácsonyhoz közeledve a legtöbb embert megérint valamiféle láthatatlan érzelmi szellő. Többnyire mindenkiből kivált valamit. Hol gyermekkori töréseket, hol meg a szépen megterített asztalt körülülve feljönnek a már régen elveszített szeretteinkkel kapcsolatos történetek. Mégis ebben az igen sérülékeny időszakban megpróbálunk küzdeni minden olyan ellen, ami tönkretehetné a csodálatos, és tökéletes karácsonyunkat. Akkor mégis miért mondjuk azt a kismamákra, hogy túlságosan érzékenyek?! Hiszen ilyenkor mindannyian azok vagyunk, csak nem valljuk be, még önmagunknak sem!

Egy kismamára könnyű rásütni, hogy túlságosan érzékeny, és sérülékeny, DE nyugi, majd ez is elmúlik. Saját tapasztalatom, hogy én konkrétan a szülést követően voltam csak igazán érzékeny. Hirtelen nagyot fordult a világ, és ahogy mondani szokták még a macis reklámon is meghatódtam. Csak vártam és vártam, hogy újra "normális" leszek majd egy nap, és abbamarad minden könnyes szemmel nézett baba mosolygós fotózás, vagy a meghatódás könnyeitől eláztatott zsebkendők rejtegetése a párnám alatt. De nem igazán akart vége lenni ennek az időszaknak. 

 

kari.jpg

 

Őszintén megmondva, ekkor jöttem rá, hogy nincs olyan, hogy valaki csak nő, vagy csak anya! Ezt a kettőt nem tudod szétválasztani. Mert egyszerre vagy mind a kettő. Egyszerűen nem szabad belefutni abba az utcába, hogy meghasonulsz önmagaddal és összezavarodottan állsz a tükör előtt, hogy most vajon mikor lesz újra olyan a testem, amilyen az anyaság előtt volt. Mert a tested pont olyan, amilyennek lennie kell. Se rosszabb, se jobb, hanem pont olyannyira jó, ami megfelel mind a női, mind pedig az anyai oldaladnak. Vagyis tökéletes!

A lelked, na az már egy másik kérdés! 

Igen, tudom, hogy a csapból is az folyik, hogy legyél mindig csinos kismama, főleg most, hogy közeledik a karácsony. A bőröd és a hajad legyen tökéletesen makulátlan, figyelj magadra a nap minden percében, és ha még kiemelkedő karriert is tudsz építeni mindeközben, akkor lehet csak kiváló, és mások számára követendő az életed. Tisztában vagyok azzal, hogy a külföldi anyukákat elnézve a legtöbb kismama elszomorodik, hogy ő soha nem lesz olyan csinos, kisimult, mint a sztárok a címlapokon.

DE HÉ!

Tényleg ilyen szeretnél lenni?

Az a kismama tényleg te lennél, nem csak egy mások által elvárt ideál? 

Helyette miért ne lehetnél az, aki szeretnél lenni? Ezzel most nem azt mondom, hogy legyél csapzott, macinaciban közlekedő nőszemély. Sokkalta inkább arra szeretnélek biztatni, hogy legyél önmagad!

Az a nő, és anyuka, aki képes jól érezni magát a bőrében, még ha a saját nézeted szerint van rajtad némi súlyfelesleg, vagy ha éppen nem a legutolsó divat szerint tudsz felöltözni.

Ne másoknak megfelelve akard élni az életedet. Hiába vagy egy csodálatosan szép kismama, ha az előtted álló 9 hónapot végig azzal töltöd, hogy azon szomorkodsz, hogy milyen nem vagy, ahelyett, hogy azzal törődnél, hogy mennyire szerencsés vagy, hogy édesanya lehetsz hamarosan. 

Hagyd azt az elképzelt életet, amit az újságok címlapján pálcika lányokkal (gyerekekkel) akarnak rád erőltetni, vagy éppen megmagyarázni neked, hogy miért is kellene úgy élned, ahogy. Ma már sokkalta előrébb jut az ember lánya, ha felvállalja önmagát, ezáltal szinkronba kerül a női, és a kialakulóban lévő anyai oldalunk, illetve ha harmóniára törekszünk.

Te legyél az, aki eldönti, hogy milyen is számodra a női, és az anyai ideál, elvégre mind a kettő az éned része, vagyis mind a kettő te vagy. Hát hozd ezeket egyensúlyba!

 

 

Szép napot,

Edina   

 

Ha tetszett a fenti írásom, akkor kérlek oszd meg másokkal is. További bejegyzéseket a Babarózsa - Kovács Edina kismama coach Facebook oldalamon találsz, valamint a kovacsedina_kismamacoach Instagram oldalamon. 

 

kép:pinterest

   

A kismamalelkek típusai

A várandósság 9 hónapja alatt sokféle érzés kerítheti hatalmába a kismamákat. Saját tapasztaltból tudom, hogy amin az egyik nap még hangosan kacarásztam, rá néhány napra, már meghatónak találtam, és elsírtam magam.

Tény, hogy olykor saját magunk sem tudjuk követni az érzéseinket (hát még a férfiak :-), de egy biztos, ez az időszak is maximum 9 hónapig tarthat.

Rengeteg kismamával találkozok, így megfigyeltem már, hogy ahány leendő anyuka, annyi kismama lélek születik meg. Íme, a teljesség igénye nélkül néhány kiemelkedő:

 itsg.jpg

  • Az aggódó kismama: az aggódása abból tevődik össze, hogy rossz tapasztalatai vannak, ami akár a saját gyerekkorából fakad, de az is lehet, hogy már volt egy szivárvány babája, ezért megéltek miatt képtelen levetkőzni a várandósság alatti aggódását (ami érthető).

 

  • A para kismama: más okból feszült mindig, mint az aggódós kismama. Ő eleve ilyen típus, aki mindig mindentől fél. Sajnos a félelem képes megbénítani, és innen ered az is, hogy fél minden változástól. Márpedig a 9 hónap alatt rengeteg változás éri a nőket.

 

  • A mindig álmos kismama: nyugi, a jó hír, hogy nem maradsz így örökre, de lehet, hogy az elkövetkező 9 hónapot valóban úgy fogod tölteni, mint Csipkerózsika. Ha álmos vagy aludj! Nyilván arra van szüksége a testednek, lelkednek egyaránt, hogy pihenj, tedd azt, és ezért ne érezd magad rosszul. Tudod, ez a várandósság végén úgyis megszűnik.

 

  • A túlpörgő kismama: én ezt a csapatot erősítettem. Vagyis, állandóan gyors gyaloglással közlekedtem mindenhová. Mindent villámsebességgel oldottam meg, naponta 2x kellett tornáznom, mert annyira sok energia tombolt bennem, hogy csak így tudtam tőle megszabadulni. Hátránya, mert ugye van. Mivel ha te előtte nem voltál ilyen, akkor valószínű, hogy a kisbaba pörget fel ennyire, ergó ha kibújik várhatóan kezel-lába járni fog folyamatosan.

 

  • A mindenre felkészülő kismama: szereti összeszedni az információt mindenről. Mindig felkészülten megy az orvoshoz, pontosan tudja, hogy melyik eredmény mit takar. Megtervez mindent, és éppen ezért mindenre van A, B, C és olykor még D verziója is.

 

  • Az elfoglalt kismama: ő az, aki a várandósság ideje alatt továbbra is sokat dolgozik. Ezen túlmenően még jár valamilyen képzésre, tanfolyamra, kismama tornára, esetleg egy teljes vállalkozást vezet egyedül, ezért valahogy belefeledkezik abba, hogy most már egy más állapotban van a teste, na meg a lelke is.

 

  • Az ős kismama: az ős anya előjárója, aki úgy született, hogy a kisujjában van minden a várandósságról és a szülésről. Egyszerűen minden könnyedén megy neki. Hallgat a saját megérzéseire, és éppen ezért, áthatja az egész várandósságát a befelé való figyelés. Ösztönből tudja, hogy mit kell tennie, és mi az, ami számára megfelelő, és mi nem az.

 

Te melyik típusba sorolod magad?

 

Szép napot,

Edina

 

Ha tetszett a fenti írásom, akkor kérlek oszd meg másokkal is. További bejegyzéseket a Babarózsa - Kovács Edina kismama coach Facebook oldalamon találsz, valamint a kovacsedina_kismamacoach Instagram oldalamon. 

 

kép:pinterest

Karácsony a szeretet ünnepe, vagy mégse?!

Avagy hogyan kezeljük kismamaként a kéretlen beszólásokat/tanácsokat a szeretet ünnepén.

Ahogy belépünk december havába, elkezdődik az ünnepekre való készülődés. Egy kismama életében számtalan fontos esemény kel életre a 9 hónap alatt, azonban a karácsonynál számolni kell a régen nem látott rokonok, ismerősök kedves, ámde olykor annál bántóbb megjegyzéseikre. Lehet-e őket kezelni?! Nos, azt gondolom, hogy a hormonoknak köszönhetően való igaz, hogy előfordulhatnak hevesebb reakciók is, de véleményem szerint igen, lehet kezelni, csak néhány kismama trükkre lesz szükségünk. 

 kep_2_1.jpg

 

Lássunk néhány tippet:

 

  • A néma levente kismama: végig hallgatjuk a teljes családi tanácsadást, és ezzel letudjuk egyszer és mindenkorra az egészet. Ehhez azonban higgadtan kell tudnod kezelni mindent és mindenkit.

 

  • A terelő kismama: mivel kismama vagy, így nem szólnak rád, ha eszel, és hát evés közben nem beszélünk címszóval, már ki is kerülted azokat, akiket szerettél volna.  

 

  • A bevállalós kismama: végig hallgatsz mindenkit, majd kifejted a saját véleményedet. De vigyázat! Ha merőben eltér a véleményed, és újításokat szeretnél bevezetni, akkor a meghitt karácsonyi pillanat, könnyen vitává nőheti ki magát. Így azt tanácsolom, hogy csak óvatosan, okosan, és természetesen kedvesen mond el a véleményedet, hiszen senki sem szeretne 3 év múlva még mindig ezen rugózni, hogy ki kit bántott meg.

 

  • A bájos kismama: mosolyogva megköszönjük a véleményeket, és témát váltunk. Figyelem, nem ér rágódni magadban sem a továbbiakban azon, hogy melyik rokon milyen megjegyzéseket tett rád, vagy az elképzeléseidre!

 

  • A családcentrikus kismama: még mielőtt mindenki neked szegezne mindenféle kérdést, már megelőzöl minden olyat, amit esetlegesen nem szeretnél. Vagyis, megkéred a családtagokat, hogy legyenek kedvesek mesélni a saját kezdetleges szülői tapasztalataikról, élményeikről, ami már egy pozitív hangulatot fog eredményezni. Ha pedig még ezt is szeretnéd tovább emelni, úgy érdemes rákérdezni az első néhány hétre közösen a babával. Hidd el, hogy minden családban vannak vicces történetek.

 

Te miként szoktad kezelni a kéretlen megjegyzéseket?

 

Szép napot,

Edina

 

Ha tetszett a fenti írásom, akkor kérlek oszd meg másokkal is. További bejegyzéseket a Babarózsa - Kovács Edina kismama coach Facebook oldalamon találsz, valamint a kovacsedina_kismamacoach Instagram oldalamon. 

 

kép:pinterest

Mit kérjünk karácsonyra várandósan?

Sok kismama nagyon tudatosan tervezi meg, hogy mi az, amit szeretne mindenképp beszerezni magának, vagy a születendő kisbabájának. Azonban akadnak olyanok is, akiknek fogalmunk nincs róla, hogy mégis mire lenne szükségük. Ha te is úgy érzed, hogy ebbe a csoportba tartozol, akkor se kell kétségbe esned, hiszen van rá megoldás.

kep_1_1.jpg

 

Véleményem szerint, ha túl sok minden tetszik, és valójában azt se tudod, hogy mit is szeretnél, akkor egyszerűen csak kezdj el felírni mindent egy papírra vagy füzetbe. Ha hallasz valami szuper dolgot, de neked valójában még eszedbe se jutott, listára vele. Ha látsz a tévében, újságban valami hasznosat, akkor azokat is gyűjtsd össze.

 

Amikor úgy érzed, hogy van szabadidőd (igen, tudom ez az egyik legviccesebb mondat, hogy a kismamák mindig ráérnek :-) akkor kezdj el utána nézni, hogy ténylegesen mennyire lenne számodra hasznos.

 

Nézd meg

  1. az előnyöket,
  2. a hátrányokat,
  3. valamint a márkákat vesd összes,
  4. és az árakat is hasonlíts össze.

 

DE ami a legfontosabb, hogy hallgass arra, amit legbelül érzel!

Nyugi, mindenki érez, főleg a kismamák, csak elvisz a hév!

Mert, hát ugye a szomszéd unokájának a lánya is vett ilyen-olyan-amolyan dolgokat, és ez annyira szuper, hogy mindenképp neked is kell!

De valóban szükséged van rá?!

Tényleg?!

Hiszen, ha nincs hol tárolni a babakocsit, és ráadásul még egy lift nélküli házban is laktok, akkor biztos, hogy egyszerre 2 db. vadonatúj babakocsira van szükséged?!

Ezért én azt tanácsolom, hogy húzz le a listádról minden olyat, amit valójában csak azért vennél/kérnél, mert másnak is van. De ha őszinte akarsz lenni magaddal, akkor rájössz, hogy valójában sok mindenre nincs is szükséged, csak elvitt a mások által kreált kismama hév.

 

Neked is van olyan tétel a listádon, amiről nem tudsz dönteni?

 

Szép napot,

Edina

 

Ha tetszett a fenti írásom, akkor kérlek oszd meg másokkal is. További bejegyzéseket a Babarózsa - Kovács Edina kismama coach Facebook oldalamon találsz, valamint a kovacsedina_kismamacoach Instagram oldalamon. 

 

kép:pinterest

süti beállítások módosítása