Kovács Edina coach - babarózsa blog

Kovács Edina coach - babarózsa blog

Kezdő szülők körüli kétségbeejtő mondatok

Avagy, így paráztasd be a friss szülőket

2020. április 08. - Babarózsa21

A kezdő szülők sok esetben elkövetik azt a hibát, hogy úton útfélen megkérdeznek mindenkit a gyerekekről és azok kezdetleges életükről, viselkedésükről és egyáltalán a működésükről. Aztán a legtöbb friss szülő eljut arra a pontra, hogy ezeket a mondatok el is raktározza és megpróbálja ráerőltetni a saját családjára. A hiba a gépezetben azonban ott keletkezik, hogy sokat elfelejtik, hogy minden gyerek és minden szülő más, ergo nincs tipikusan bevált recept sem a családokhoz sem a gyerekekhez, hiszen mindannyian más-más környezetből jöttünk, más családi háttérrel és más célokkal.

 

Következzen 6 tipikus mondat, amit a kezdő szülők elhisznek, pedig nagyon nem kellene: 

 0aa19fa849c5f40615183473c86bcd42.jpg

 

Minden gyerek egyforma: természetesen nem egyformák a gyerekek, még ha első ránézésre hasonlónak tűnnek is. Ha ikreket nézünk meg, akkor is sok esetben felfedezünk különbségeket a gyerekek között, akik pedig nem ikrek, azoknál ez szinte egyértelmű. De akkor mégis miért hajtogatják ezt a szülők?! Talán azért, mert nem szeretnék, ha egyedül maradnának bizonyos gyermekek által elkövetett helyzetekben és ez megnyugtatja őket, hogy szuper nem csak az én gyerekem ilyen vagy olyan, vagyis akkor nem lógok ki a tökéletes szülői sorból. 

 

Én jobban ismerem a te gyerekedet, mint te saját magad: annyira nagyon tipikus, hogy erre már szavak sem léteznek. Hányszor esik meg az velünk, hogy akár vadidegen emberek is úgy érzik, hogy egy adott jelenetből már pontosan tudják, hogy bizony miként kellene kezelni a mi gyerekünket. Attól, hogy egy kicsit nyűgös a gyerkőc, az még nem azt jelenti, hogy éjjel nappal az. Csupán csak egy adott pillanatból még nem lehet leszűrni, hogy ki milyen.  

 

Nálatok is minden ugyan úgy lesz, mint mindenkinél: ezzel sem értek egyáltalán egyet. Mivel, ahogy már mondtam az elején is, minden család és abban minden egyes tag különbözik egymástól. Természetesen a kicsi babák esetében is látható, hogy egy bizonyos szintig egyformán működnek, DE nem mindenben! A te gyermeked rád és a párodra, valamint a kettőtök egyvelege. Mitől lenne olyan, mint a szomszéd gyereke?!

 

Ennek a gyereknek tuti valami baja van: az egyik legfontosabb, hogy ne higgyük el azt, hogy azért, mert mással megesnek bizonyos dolgok, azok velünk is megfognak esni. Nem, ez nem így van. Miért is lenne ez törvényszerű. Hiszen a felnőttek esetében sem egyforma az élet, miért lenne ez másként a gyerekeknél?! Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan esetek, betegségek, helyzetek, amelyek öröklődnek, de nem a szomszédról szomszédra, hanem azok is csak családon belül. 

 

Én már mindent tudok, te viszont...: ezt sem vehetjük készpénznek. Attól, mert valaki előttünk jár az anyaság útján, az még nem jelenti azt, hogy minden témában sokkalta jártasabb. Bizonyos dolgokban valószínű, de hogy mindenben?! Nem, az teljesen kizárt. Hiszen idővel mindig születnek új dolgok, nézőpontok, amelyek többek, mint eddig voltak. Így fejlődik a világ is. A változások által, ami alól az anyaság, és az összes velejáró dolog sem kivétel.

 

Bármelyik mondattal is találkozik az ember, egy biztos! Ha az önbizalmunk erős és kikezdhetetlen, akkor bárki, bármit mondhat nekünk, nem fog tudni kibillenteni bennünket a stabil kis életünkből.

 

 

Szép napot, 

Edina 

 

 

Ha tetszett a fenti írásom, akkor kérlek oszd meg másokkal is. További bejegyzéseket a Babarózsa - Kovács Edina kismama coach Facebook oldalamon találsz, valamint a kovacsedina_kismamacoach Instagram oldalamon. 

 

kép:pinterest

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babarozsa.blog.hu/api/trackback/id/tr8413766022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása