Kovács Edina coach - babarózsa blog

Kovács Edina coach - babarózsa blog

A föld napján egy kis öntisztogatás

2020. április 22. - Babarózsa21

A föld napja van ma. Az a nap, amikor még a csapból is az folyik, hogy miként védjük meg a földet. Milyen olyan lépéseket tudunk megtenni annak érdekében, hogy továbbra is egy élhető hely legyen. Most nekünk, majd a leszármazottaink számára.

Azt gondolom, hogy teljesen felesleges hangsúlyozni, hogy jelen pillanatban szó szerint sír a földünk azért, hogy lassítsunk le, és fejezzük be azt az életmódot, amit eddig folytatunk. Azt a fajta kizsákmányolását, tönkretételét a természetnek, amely egyre inkább átmegy már szándékos pusztításba. 

Ha eddig még mindig a tagadás szakaszában voltál, akkor végre itt az idő, hogy te is végig pörgesd, hogy mi az, amin igenis el kellene gondolkoznod, és nem csak a föld napján.

 kepv.jpg

? Mi az, amit eddig jól csináltál, és érdemes tovább is élni vele. Na igen, ha már a számot vetésnél járunk, akkor szükséges lenne megnézned, hogy az életed milyen irányba halad. Valami szuperül megy, akkor csinál, de ha valami nyögvenyelősen, és valójában egyáltalán nincs is kedved a dologhoz, akkor hagyd a csudába, és keress helyette olyat, amit szívből szeretsz. Legyen az egy hobbi, vagy bármi más, most van itt az idő, hogy változtass te is bármin.  

 

? Mi az, amit kevésbé csináltál jól, és nagyon is változtatni kellene rajta. Ha rájöttél, hogy mi az, vagy mik azok a dolgok, amelyek valójában csak nyűgként lógnak a nyakadon, akkor ez most egy remek idő arra, hogy elengedd. Ha például lejársz edzeni, de iszonytatóan untat, akkor keress helyette mást, ami felvillanyoz. De ha már több éve nyúzod az angolt, és még mindig a do-nál tartasz, akkor találj egy másik tanárt, vagy módszert, ami neked jobban beválik, mint az eddigi. A lényeg, hogy gondold végig, hogy mi az, ami valóban megérett arra, hogy kiűzd az életedből, és cserébe lépjen egy jobb megoldás, bármiről is legyen szó. 

 

? Mi volt eddig az elsődleges az életedben, és az valóban releváns-e vagy sem. Talán felesleges is lenne azt mondanom, hogy mennyire sok ember éli úgy az életét, hogy kizárólag a külsőségek, és a felszínes dolgok számítanak. Most, azonban, hogy megszűnt minden, talán letisztázódik többekben, hogy minek, hol van a valós helye. Semmi arcoskodás, vagy más véleményének előtérbe helyezése, most csak te vagy és az, ami neked számít. Nem másnak, neked! Itt az idő, próbálj meg rájönni, hogy ténylegesen azok állnak-e az első helyen, amelyek eddig.

 

? Milyen felesleges dolgokat halmoztál fel, csak azért, hogy ne kelljen odafigyelni valójában saját magadra. Szerintem végtelenül jók tudunk lenni abban, hogy ha arról van szó, hogy tereljünk. Legfőképp akkor, ha magunkról kell elterelni a figyelmet. Mert először csak jön egy átsuhanó érzés, hogy valami nem tetszik, de elengedjük. Majd egyre többször és többször jelenik meg ugyanez a gondolat, míg végül már elkezd szorongatni, és egy kis idő után ott tartunk, hogy a fél éjszakát forgolódással töltjük alvás helyette. Te rászoktál jönni arra, hogy mi a fenéért nem tudsz aludni éjjel?! A legközelebbi ilyen átvirrasztott éjszaka után, vagy akár már alatta is, érdemes egy kis önvizsgálatot tartanod! 

 

? Ténylegesen értéket adsz a gyermekeidnek, vagy pusztán csak tárgyakat. Sokszor találhatjuk szembe magunkat azzal a mondattal, hogy nem az ajándék értéke számít, hanem hogy egyáltalán adjunk valamit. De ha ez így van, akkor miért érezzük magunkat attól rosszul, ha csak egy apróságot veszünk a számunkra leginkább fontos személynek?! Túl a hatalmas és ordító játék reklámokon, a dicsekvő rokonokon, szomszédokon, én azt gondolom, hogy ha tényleg rendben vagyunk, nincs lelkiismeret furdalásunk semmiért, akkor reálisan tudunk dönteni. Na de kérdem én, melyik az a szülő, akinek soha semmiért nem volt még szorítás a mellkasában, egy egy kézrácsapás, szigorú cselekedet, vagy egy erőteljes "nem"-et mondás után. Ugye, hogy veled is előfordult már?! De ne ostorozd magad, a legtöbbünk így működik. Lehet, hogy én azért érzem magam rosszul, mert hagytam sírni 3 percnél tovább a gyereket, te meg azért, mert utálod a legjobb barátját és nem engeded vele soha játszani....  

 

? Mennyire értékeled saját magad, és a családtagjaidat a régen látott barátokat. A barátok most felértékelődtek, talán a család is. Bár ma már nem csak a vér számít, hanem a közösen eltöltött évek, a közös élmények, a bajban átélt történések eseménysorozatai azok, amelyek szorosabbá fűznek egy kapcsolatot. De hol vagy te?! Mennyire értékeled magad?! Nézem a mai nagyon tudatos, megmondós, karakán, mindenhez jobban értő, túlgondolt, húszon éveseket, de nem látom a valós oldalukat. Tényleg ennyire magabiztosak mindenben, vagy már hozzászoktak, hogy ha eljátsszák az életüket a vásznon, akkor azt más elhiszi, de valójában meg tele vannak gátlásokkal, mert nem tudnak önmaguk lenni. Vajon értékesnek látják magukat, vagy inkább ez is a védekezés fajtája?!   

  

Véleményem szerint érdemes ezt az igen ritka időszakot arra is használni, hogy magunkon gondolkodjunk el, és ne csak azon bosszankodjunk, hogy végre mikor mehetünk már újra el egy étterembe a barátainkkal.

 

 

Szép napot,

Edina

 

kép-pinterest

Természetes tisztulás 

 

A mai felgyorsult világban talán már csak idő kérdése volt, hogy meddig lehet még azt az életmódot folytatni, amely mindennapjaink természetes részesévé vált. 

 

Természetes. 

 

Vajon mi tekinthető természetesnek?!

 cd6ae4e5a24fc3b5925b369003cacb8d.jpg

 

Ha bármelyik közösségi oldalra felmegy az ember, akkor kissé összezavarodhat, hiszen annyira sok a természetellenes kép, amelyekről egy idő után már mi magunk is elhisszük, hogy az a normális. 

 

Póthajak, műkörmök, műanyag beültetett csodák a testekben, amelyek által természetes szépségnek érezhetik sokan magukat - pedig mekkora ellentmondás. 

 

Most, hogy a világ már a legtöbb helyen tisztogatást végez a saját fenntarthatósága végett, egyre inkább kezdenek előjönni a valós és olykor ténylegesen fájó változtatásokra utaló törekvései. 

 

Kis lépésekkel kezdi meg a munkálkodásait, majd egyre nagyobb és nagyobb erővel. Már nem kér senkit sem arra, hogy maradjunk a természethez közel, hanem egyszerűen megoldja, ahogyan tudja. 

 

Ahogy a föld úgy az emberek is (ön)tisztítást fognak végezni önmagukon. Először csak kívül, majd belül is. 

Idő kérdése és elő fognak kerülni az otthon fellelhető alapanyagokból saját magunk által készített natúr krémek, szappanok stb. 

 

De hogy ehhez mennyien fognak tudni alkalmazkodni, ennek a válasza jelen pillanatban még várat magára. 

 

Talán a titok a rugalmasságban rejlik. Mert ha valaki képes alkalmazkodni a kialakult új helyzetekhez, akkor az el, és be is tudja fogadni azokat minden lehetőségével és felmerülő kérdéseivel együtt. 

 

De azok, akik túlontúl ragaszkodónak bizonyulnak, valószínűleg sok munkával és meg nem értésével fognak szembesülni. 

 

 

Szép napot, 

Edina

 

Ha tetszett a fenti írásom, akkor kérlek oszd meg másokkal is. További bejegyzéseket a Babarózsa - Kovács Edina kismama coach Facebook oldalamon találsz, valamint a kovacsedina_kismamacoach Instagram oldalamon. 

 

kép:pinterest

5 tényező, hogy miként készülj fel a várandósságra

Fel lehet egyáltalán készülni a várandósságra?! Persze, hiszen benne van a szóban is várunk valamire, vagyis inkább valakire.

Sokan azt mondják, hogy elengedhetetlen lenne maga, a felkészülési időszak. De hogyan, ha fogalmunk sincs arról, hogy mikor történik meg velünk a csoda. Lehet, hogy csak pár hónapot kell várnunk, de az is lehet, hogy éveket. 

Összeszedtem 5 dolgot, amivel érdemes eljátszani minden tervező édesanyának, íme:

 

sziv.jpg

 

Testmozgás/karbantartás - igen, tudom, nagyon sokan úgy vagyunk a mozgással, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy kellene, de hát amikor az a fránya krémes, annyira jól néz ki a cukiban, és még a Jóbarátok századik része is most kezdődik, akkor inkább ülve maradunk. Többnyire azt szoktam javasolni, hogy kezdjük kicsiben a dolgokat. Bármiről is legyen szó, ne ugorjunk fejest a dolgok közepébe, mert az csak kedvünket szegheti. Lift helyett használjunk lépcsőt, vagy ha a lakásból sem tudunk kimozdulni, akkor szimplán lépegessünk egy székre, vagy az ágy szélére - ágya mindenkinek van, az nem lehet kifogás ;-)

 

Vitaminok - az első és egyik legfontosabb, hogy amikor várandós lesz egy anyuka, akkor az orvos vitaminokat ajánl számára, hogy kezdjen el szedni, hiszen a picinek szüksége van a fejlődéshez ezekre, és mivel mi vagyunk a test, ő meg az, aki máshonnan nem tudja megszerezni, így a vitaminszint a szervezetünkben rohamosan csökkenni fog. Azonban, ha már a várandósság előtt megfelelően fel van töltve minden alapvető szükséges kiegészítővel a szervezet, úgy ez nem fordulhat elő. Érdekesség, hogy míg régen nem, ma már léteznek erre külön babaváró vitaminok is.  

 

Egészséges táplálkozás - mit is jelent pontosan a mai világban az, hogy egészséges táplálkozás?! Na ez az, mert egy vegetáriánusnak a csirke nem teljesen az egészséges kategóriába sorolható. Véleményem szerint annyit jelent, hogy a baba érkezését (megtapadását) támogató, valamint egy felnőtt női szervezet számára elengedhetetlen tápanyagok halmaza. Az, hogy nem gyors éttermi, erős, túlfűszerezett, egészséget károsító ételről van szó, az teljesen nyilvánvaló. De akkor mégis mi?! Na ehhez kell ismerned a saját testedet, szervezetedet, hogy te tudd, mi az, ami neked jólesik, nem vagy tőle rosszul, és még megfelelő tápanyagot is tartalmaz. Mert mondhat bárki bármit, hogy ne egyél húst, ha várandós leszel, ha te eleve egy húsevő típus vagy, akkor leginkább csak stresszelni fogsz azon, hogy miért nem lehet megenni egy fél disznót.... 

 

Lélekerősítő/önismeret - van egy mondás, miszerint egy nő egy dologért képes mindent megtenni. Azért, hogy legyen gyereke, és azért, hogy ne. De ha az ember mentálisan nincs felkészülve a várandósságra, akkor az nagyon sok mindent fog maga után vonzani. Tudom, mert elég sok anyukánál tapasztalom, hogy a legtöbben még mindig úgy vannak a várandóssággal, hogy majd lesz valahogy. Aztán jönnek sorba a telefonok, hogy valami feszíti őket belülről, és nem tudják megfogalmazni, hogy pontosan mi is az. Ha nem állsz stabil lábakon már az elejétől fogva, akkor sok meglepetés érhet. Hallgass a belső megérzéseidre, figyelj arra, hogy mit érzel. Ne mással foglalkozz, ne más miatt akarj babát, hanem magadért, kettőtökért. 

 

Tájékozódj - rengeteg olyan dolog van, amiről érdemes tudnia egy nőnek. Ha már az elején veszed a fáradtságot és utána nézel bizonyos dolgoknak, akkor később elmaradhatnak a nagy szájtátós jelenetek. Sok édesanya testét megviseli már maga a várandósság, a szülés, az első 6 hétről nem is beszélve. Kérdezz fórumokon, csoportokban, barátok vagy ismerősök körében, hogy kinek milyen élménye, véleménye volt mielőtt belevágtak volna ebbe az életre szóló kalandba. Fontos, hogy előre tervezz, mert ez az egyik elengedhetetlen része az anyaságnak.

 

Bármit is gondolsz a várandósságról, érdemes felkészíteni a testedet és a lelkedet együttesen arra, hogy változás áll be, mert sokszor előfordulhat, hogy a lélek képtelen elfogadni a test átváltozását. 

 

 

Szép napot,

Edina

 

 

Ha tetszett a fenti írásom, akkor kérlek oszd meg másokkal is. További bejegyzéseket a Babarózsa - Kovács Edina kismama coach Facebook oldalamon találsz, valamint a kovacsedina_kismamacoach Instagram oldalamon. 

 

kép:pinterest

 

Kezdő szülők körüli kétségbeejtő mondatok

Avagy, így paráztasd be a friss szülőket

A kezdő szülők sok esetben elkövetik azt a hibát, hogy úton útfélen megkérdeznek mindenkit a gyerekekről és azok kezdetleges életükről, viselkedésükről és egyáltalán a működésükről. Aztán a legtöbb friss szülő eljut arra a pontra, hogy ezeket a mondatok el is raktározza és megpróbálja ráerőltetni a saját családjára. A hiba a gépezetben azonban ott keletkezik, hogy sokat elfelejtik, hogy minden gyerek és minden szülő más, ergo nincs tipikusan bevált recept sem a családokhoz sem a gyerekekhez, hiszen mindannyian más-más környezetből jöttünk, más családi háttérrel és más célokkal.

 

Következzen 6 tipikus mondat, amit a kezdő szülők elhisznek, pedig nagyon nem kellene: 

 0aa19fa849c5f40615183473c86bcd42.jpg

 

Minden gyerek egyforma: természetesen nem egyformák a gyerekek, még ha első ránézésre hasonlónak tűnnek is. Ha ikreket nézünk meg, akkor is sok esetben felfedezünk különbségeket a gyerekek között, akik pedig nem ikrek, azoknál ez szinte egyértelmű. De akkor mégis miért hajtogatják ezt a szülők?! Talán azért, mert nem szeretnék, ha egyedül maradnának bizonyos gyermekek által elkövetett helyzetekben és ez megnyugtatja őket, hogy szuper nem csak az én gyerekem ilyen vagy olyan, vagyis akkor nem lógok ki a tökéletes szülői sorból. 

 

Én jobban ismerem a te gyerekedet, mint te saját magad: annyira nagyon tipikus, hogy erre már szavak sem léteznek. Hányszor esik meg az velünk, hogy akár vadidegen emberek is úgy érzik, hogy egy adott jelenetből már pontosan tudják, hogy bizony miként kellene kezelni a mi gyerekünket. Attól, hogy egy kicsit nyűgös a gyerkőc, az még nem azt jelenti, hogy éjjel nappal az. Csupán csak egy adott pillanatból még nem lehet leszűrni, hogy ki milyen.  

 

Nálatok is minden ugyan úgy lesz, mint mindenkinél: ezzel sem értek egyáltalán egyet. Mivel, ahogy már mondtam az elején is, minden család és abban minden egyes tag különbözik egymástól. Természetesen a kicsi babák esetében is látható, hogy egy bizonyos szintig egyformán működnek, DE nem mindenben! A te gyermeked rád és a párodra, valamint a kettőtök egyvelege. Mitől lenne olyan, mint a szomszéd gyereke?!

 

Ennek a gyereknek tuti valami baja van: az egyik legfontosabb, hogy ne higgyük el azt, hogy azért, mert mással megesnek bizonyos dolgok, azok velünk is megfognak esni. Nem, ez nem így van. Miért is lenne ez törvényszerű. Hiszen a felnőttek esetében sem egyforma az élet, miért lenne ez másként a gyerekeknél?! Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan esetek, betegségek, helyzetek, amelyek öröklődnek, de nem a szomszédról szomszédra, hanem azok is csak családon belül. 

 

Én már mindent tudok, te viszont...: ezt sem vehetjük készpénznek. Attól, mert valaki előttünk jár az anyaság útján, az még nem jelenti azt, hogy minden témában sokkalta jártasabb. Bizonyos dolgokban valószínű, de hogy mindenben?! Nem, az teljesen kizárt. Hiszen idővel mindig születnek új dolgok, nézőpontok, amelyek többek, mint eddig voltak. Így fejlődik a világ is. A változások által, ami alól az anyaság, és az összes velejáró dolog sem kivétel.

 

Bármelyik mondattal is találkozik az ember, egy biztos! Ha az önbizalmunk erős és kikezdhetetlen, akkor bárki, bármit mondhat nekünk, nem fog tudni kibillenteni bennünket a stabil kis életünkből.

 

 

Szép napot, 

Edina 

 

 

Ha tetszett a fenti írásom, akkor kérlek oszd meg másokkal is. További bejegyzéseket a Babarózsa - Kovács Edina kismama coach Facebook oldalamon találsz, valamint a kovacsedina_kismamacoach Instagram oldalamon. 

 

kép:pinterest

 

 

süti beállítások módosítása