Mit sportoljak a 9 hónap alatt?
2019. október 08. írta: Babarózsa21

Mit sportoljak a 9 hónap alatt?

Kismamaként sokszor arra gondolunk, hogy majd megváltjuk a világot, mert annyi szabadidőnk lesz, mint még soha.
Legalábbis én őszintén mondhatom, hogy abszolút naivan erre gondoltam, hogy ez tényleg így lesz.
Aztán ahogy teltek a hetek, hónapok rájöttem, hogy semmi nincs úgy, ahogyan azt az ember elképzeli. Pedig képzeletben ráérősen nyelvet tanultam, meg tornáztam, hogy csinos kismama legyek, helyette azonban dolgoztam, és pörögtem ezer más dolgon.
De lássuk, hogy valójában milyen kismamáknak való mozgások vannak, amelyek kipróbálhatók a 9 hónap alatt:
kep6.jpg
Kismamajóga/Pilates
Napjaink egyik leginkább felkapottabb kismama mozgásformáiról van szó. Míg régen a torna volt a menő, ma már a jóga/pilates az, ami trendinek számít. 
A jóga, valamint a pilates esetében is, nem túl megerőltető, ámde annál hatékonyabb, és a jógáról ráadásul még az is elmondható, hogy igazi lelket feltöltő - kismama mozgásokról van szó, ahol többnyire megjelenik a meditáció, ami viszont külön megnyugtató tud lenni egy anyuka számára.
Szóval, ha te inkább a nyugisabb mozgást részesíted előnyben, akkor keress bátran egy jógatermet, és máris jöhetnek a Kismama ászanák. 
kep3_4.jpg
Úszás
 
Azt gondolom, hogy várandósan úszni, teljesen más érzés, mint egyébként.
A vízben nem érzel semmi súlyt, és kissé tehermentesülhet a tested az egyébként fájó érzésektől. A hasad súlyát sem érzed, így olyan pehelykönnyűnek érezheted magad a víz tetején lebegve, mint a tollpihe. 
Ha szereted a vizet, akkor az úszás mellett, akár járhatsz aquafitness-re is, ami szintén jól átmozgat, és az óra végére kellemesen elfáradsz. 
Amennyiben egyébként is sellő típusnak tartod magad, úgy bármelyiket is választod, nem lesz unalmas a 9 hónapod.
 
kep1_1.jpg
Maminbaba
Egy teljesen újfajta mozgásról van szó, ami az utóbbi időben egyre több várandós, illetve már megszült kismama körében terjedni látszik.
Lefordítani úgy tudnám, hogy ez a hordozós latin fitness.
Akik már a várandósság előtt is szerettek mondjuk zumbázni, azok ezt is élvezni fogják nagyon, hiszen latin zenére történik a mozgás.
Ami külön tetszik, hogy a várandósság alatt pocakosan is tudsz mozogni, illetve ha már megszültél, akkor pedig már a kisbabáddal is mehet a táncolás. Így számára már ismerős zenék és hangok veszik körbe.
Arról nem is beszélve, hogy teljes mértékben feltölti az anyukákat. Véleményem szerint mindenképp egy új élményt nyújt.
kep4_3.jpg
Kerékpározás

Megmondom őszintén, hogy valahogy ez tőlem teljesen távol állt a várandósság alatt, hogy nyeregbe pattanjak, de persze ismerek olyat, akinek ez okozott abszolút kikapcsolódást. Illetve a hagyományos bringázásnak van egy modern változata is a spinning, ami elég intenzív, így kezdők esetében, főleg mivel kismamákról van szó, csak akkor ajánlott, ha már előtte is sportoltál. 
Azonban, ha te úgy érzed, hogy megerőltetés nélkül van benned néhány kilométernyi tekerni való, akkor ülj fel a bringára, és akár a szobában, akár a szabadban élvezd a szelet - vagy a ventilátor adta szelet - az arcodon.
Terhestorna

Talán ez az egyik legrégebbi módja a várandós mozgásfajtáknak.
Ha jól emlékszem talán még az én anyukám is járt terhestornára.
Bár tapasztalatom nincs ezzel a mozgásformával kapcsolatban, azonban, ha úgy érzed, hogy keresnél egy új mozgást, mert már unod a sétát, akkor mindenképp jó választás lehet ez a típus.
kep5_1.jpg
Séta
A végére hagytam a leginkább alapvető mozgásformát, ami annyira hétköznapi, hogy már talán ezért nem is jut eszünkbe. Ez nem más, mint a hagyományos séta.
Akár egyedül vagy több másik kismamával is sétálhatsz, a lényeg, hogy rendszeresen mozogj. Nem csak a testednek, de valóban a lelkednek is jót fog tenni, ha kicsit kikapcsolódsz, és teszel egy laza kis városnézést a kismama boltok körül, vagy a közeli parkba leülsz és megeszel egy fagyit.
Hidd el, hogy később örülni fogsz neki, hogy legalább ennyit tettél a testedért, így akár két megállóval hamarabb is leszállhatsz a hazafelé tartó buszról, és ez valóban nem kerül semmibe.
Ennyi mozgásra pedig nem árt meg, és jobban fogod magad attól érezni, hogy legalább ma is tett a saját egészségéért a testéért valamit.  
Összességében elmondhatjuk, hogy még mindig egy a lényeg, mégpedig az, hogy figyelj oda a testedre, hogy mit jelez számodra.
Mi az, ami jólesik, illetve, ami viszont kevésbé.
Továbbá nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy minden esetben értekezz az orvosoddal, hogy ő mit ajánl neked!
A fentieken kívül számtalan kismama tornát találhattok fenn a youtube-on, ahol aztán tényleg kedvetekre válogathattok, akár a hírességek kismama tornái közül is.
Szép napot,
Edina   

Ha tetszett a fenti írásom, akkor kérlek oszd meg másokkal is. További bejegyzéseket a Babarózsa - Kovács Edina kismama coach Facebook oldalamon találsz, valamint a kovacsedina_kismamacoach Instagram oldalamon. 

 

kép:pinterest