Kovács Edina coach - babarózsa blog

Kovács Edina coach - babarózsa blog

Depressziós mami

2017. január 12. - Babarózsa21

 

Mikor még szülés előtt álltam, azt gondoltam, hogy azok, akik depis mamik lesznek, valószínű, hogy a vitamin hiány miatt lesznek azok. Ma már azonban látom és tudom, hogy több kell ennél egy nőnek, minthogy kiürülne a szervezetéből mondjuk a B vitamin, bár kétség kívül, nekem ez is segített abban, hogy ezt a veszélyes és olykor megoldhatatlannak tűnő dolgot elkerüljem.
kép:pixabay
Sok anyukával beszéltem már erről, hogy milyen okok vezethetnek oda, hogy valaki úgy érzi, szörnyű időszakát éli, miközben boldognak kellene lennie, vagy mégsem?!
 
Első körben ott van az alváshiány, amit akár hogy is szeretnék bepótolni, ha nincs segítségünk, akkor bizony a gyerkőc életben tartása mellett ez előbb utóbb megbosszulja önmagát. Az én véleményem szerint, felesleges magunkat azzal stresszelni, hogy minden másnap van csak főtétel az asztalon, vagy hogy már most milyen lusta anyák vagyunk, hogy a takarítás helyett inkább az alvást és a pihenést választjuk. Ne törődjünk senkivel, akkor legyünk azok mások szemében, nem ők számítanak, hanem az, hogy a babának és önmagunknak (sajnos háttérbe kell helyezni ilyenkor apát is egy időre) mi a lehető legjobb. Emlékszem nekem volt olyan, amikor már azt éreztem, hogy a fáradtságtól összeesek, hiszen ha belegondolunk, akkor régen ezzel embereket kínoztak, hogy nem engedték őket aludni. Persze még itt van az is, hogy valljuk be, tényleg nem erre készül egy nő, már ha fel lehet erre az egészre készülni. Sokan elhiszik azt a rózsaszín álombeli képet, miszerint minden elsőre működni fog és minden probléma mentes lesz, mint a filmekbenAzonban, amikor az ember lánya először szembetalálja magát a gondokkal akkor hirtelen ráébred, hogy ő már most nem olyan, mint amilyennek elképzelte, hogy majd lesz. De miért? Hisz ismerjük a reklámokat, újságokat, hogy mennyi túlzás van jelen, hogy senki sem az, aki valójában. Az önmagunkkal való elégedetlenség, vagyis, hogy már az elején látjuk, hogy na belőlünk se lesz tökéletes anyára még rájön az a fajta pánik, hogy egyáltalán mit kezdjek a gyerekkel, hiszen még a szülést se értettem meg, hogy pontosan ott mi is történt velem. Valahogy "túl gyorsan" (nem a kitolásra gondolok) történik minden. Órákig próbálod kipasszírozni a testedből azt, akire 9 hónapot (van aki éveket) vártál, majd következik egy szörnyű hosszú szülési folyamat, amit képtelen vagy feldolgozni, mert akkora fájdalmaid voltak, hogy utána még esetleg hónapokig összerezzensz, ha eszedbe juttatja valaki és arról már nem is beszélek, ha bármilyen probléma keletkezik a szülés alatt vagy esetleg a babával történik valami. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy szép napon, amikor látszólag semmi nem történik, egyszeriben összeomlik az anyuka, amit senki nem ért.
kép:pixabay
Valahogy azt látom, hogy régen egyszerűbb volt talán minden. Akkor ott volt a szomszédban Marika néni, a másik szomszédban meg a szülők, nagyszülők, akik bármikor segíteni tudtak és nem magányosodott el az anyuka ennyire, mint amennyire manapság. A nők körbe voltak véve tapasztalt asszonyokkal, akik szinten mindenre tudtak ajánlani valami megoldást. Ezzel szemben, ma az átlag anyuka, otthon van egyedül, küzd a szülési démonjaival, az új helyzettel, az anyaság érzéseivel - mikor jön már az érzés, hogy anya vagyok és felelős egy gyermekért- és persze a példaképek az áll boldogságot hirdetve kellő terhet rónak a legtöbbünk lelkére.
 
 

Székrekedésre házi praktikák

 

kép:pixabay


Mivel a kis drágámat is elérte a nagy dugó láz, azaz a székrekedés, amit alig bírtam kirobbantani belőle, ezért kipróbáltunk nála számtalan olyan dolgot, ami már másoknál bevált, de persze nem is tudom, hogy miért gondoltam azt, hogy ezek nálunk is befognak válni. Eddig se úgy működött a gyerkőcünk, ahogy az elő lenne írva neki a nagykönyvben, és ez most sem történt másként.
Így összeszedtem, hogy mégis mik azok a házi praktikák, amiken végig mentünk:

Olajak: itt kipróbáltuk az olivát és többen ajánlották a ricinust, amivel annyi volt a bajom, hogy szörnyű íze van. Egyszerűen az ételébe kell beletenni, vagy ha bírja, akkor kiskanállal bekaphatja.

Élőflórás joghurtok: kipróbáltuk a natúrt, amibe lenmagot szórtam, de semmi, majd jöttek az ízesek, de az sem hozta meg a kívánt  hatást nála, bár nagyon ízlett neki mind.

Meleg tej: mivel nálunk eleve meleg tejet szokott inni este és reggel, csak ebből gondolom, hogy nem igazán használt, mert ha használt volna, akkor nem alakul ki az egész ügy.

Szilva lekvár:  bio lekvárt ajánlottak, amivel nincs is semmi gondom, főleg miután szépen kanalazgatott belőle, vártuk a hatást, de ez esetben is elmaradt. Lehet, hogy rosszul csináltunk valamit, mert később anyukám világosított fel, hogy azt inkább első étkezés helyett kell adni a gyereknek.

Simizni és/vagy meleget tenni a pocira: nem tudom, hogy ki az akinek sikerült már eddig egy 2 éves polipot lefogni, hogy megsimizze a pocakját, jelentem nálunk ez teljesen kivitelezhetetlenné vált, majd egy idő után feladta, és némi simi után -ami tetszett neki persze- beálmosodott, de semmi különös nem történt. A meleggel hasonló volt a helyzet, azt leginkább csak alvás alatt lehetne rátenni, de mivel ficánka van az ágyban is, így ez az elmélet is elbukott.

Gyümölcsök, facsart levek: lévén, hogy tél van, nem igazán kapok őszibarackot a piacon, max konzervet, de hiábavaló volt ez a próbálkozásunk is, valamint a facsart levek se váltak be nála- érdekes nálunk felnőtteknél miért válik be szinte minden?!

Szélcső, lázmérő: megmondom őszintén, hogy a szélcső nálunk már kiskorától használva volt, de egyetlen egyszer sem történt semmi, de ha a lázmérőre rákenek krémet, azt gondoltam, hogy ingerelni fogja és szül egy szép dugót, de még az sem történt meg.

Mozgás: "Ugrálunk, mint a verebek, rajta gyerekek" felkiáltással körbeugráltunk mindent, majd jött fekve a lábak felfelé mozgatása, sőt még az is megvolt, miszerint a bal fenék alatt lévő párnácskát kell masszírozni, hogy beinduljon a dolog, de nálunk ez se vált be.

Glicerin kúp: a csodaszer! Beindult a buli nagy örömünkre, na persze az eredményre itt is várni kellett (kb. 20 percet) de a lényeg, hogy robbant a bomba és 7 peluscserével később már vígan rohangált a lakásban.


Amit eltitkoltak előled a mamák

 

Az apró betűs rész az, amit eltitkolnak előled az anyukák. Minden olyat tényt ide lehet sorolni, amit igazából még nagyítóval is nehéz elolvasni, nemhogy felkészülni arra, ami következik. Na de hogy ennyire sok mindent elhallgatnak előlünk a bölcs anyák, hát ez már valóban sokk...

 

  • A 3-4 óránként felkelés igazából sokkal kevesebb, mert mire lefejed/elkészíted/elmosod a tejes dolgokat, majd tisztába teszed (alkalmanként át is öltözteted), megbüfizteted és elaltatod, addigra egyrészt kimegy a szemedből az álom, másrészt kezdheted elölről az egészet.
  • Az első oltásnál nem csak te sírsz, hanem belülről neked is fáj ahogy a tű behatol a kicsi bőrébe így most már némi megértést is mutatsz azokkal szemben, akik inkább nem kérik az oltásokat.
  • Amikor lázas és didereg a láztól, te is reszketsz csak nem a hidegtől, hanem a félelemtől, hogy ne legyen komolyabb baja.
  • A várandósság alatt csodálatosan kisimul a bőröd, eltűnik minden narancs a combodról és úgy érzed, hogy ez mindig így marad, majd amikor szülés után eltelik néhány hónap és leereszt mindened, mint egy lufi, na ezt azért tényleg mondhatta volna valaki, hogy ennyire anyatestem lesz.
  • Apropó anyatest, na itt jelennek meg a fittnesz anyukák, akik képtelenek felfogni, hogy miért van még mindig rajta néhány plusz kiló, mikor már elmúlt 1 éves a gyereked - azért vazeg, mert nem mindenki akar 20 éves gyerektestű anyuka lenni, csak ezért, ja és mert minden ártalmas édesség iszonytatóan finom.
  • Ha beadod bölcsibe/oviba/egyéb közösségi helyre, akkor ha addig nem volt lelkifurkád érte, majd azok, akik nem teszik ezt, gondoskodnak róla, hogy rosszul érezd magad és ők legyen a szuper anyuk, te pedig az a nő, aki másnak szült gyereket és nem magadnak.
  • Amennyiben valamilyen buliba vagytok hivatalosak és te vagy annyira lusta nőszemély, hogy nem sütsz házjellegű sütit, akkor bizony lesznek olyanok, akik nemtetszésüket fejezik ki, amiért ennyire nem vagy toppon.
  • Soha, de soha nem fogsz egyetérteni az idősebb generáció tagjaival a nevelés kérdéseiben, számukra te mindig is egy fiatal fruska maradsz, aki nem képes megérteni, hogy a gyerek megkérése valamire az nem a nevelés eszköze, hanem csupán hátráltatója.
  • Képtelen megjegyezni a gyerkőcöd nevét, mert előtte felsorolják a családban az összes nevet, majd még a tiédet is és úgy jut eszükbe az igazi - jaj Bécike, gyere már ide, jaj, dehogy Bécike, Csabika, ááá, dehogy Csabika, Petike, nézd már annyian vagyunk itt, na Ödönke gyere csak ide  egy kicsit (pedig meddig válogattunk a nevek között, mire rábukkantunk az igazira). 
süti beállítások módosítása