Babarózsa

BABARÓZSA – online önbizalomerősítő beszélgetések anyukáknak

Családi hagyományaink átörökítése

Egy-egy családi alkalom kapcsán, valahogy mindig előjönnek a sztorizgatások és a múltban átélt hagyományokat ejtő családi események. Ilyenkor rendszerint elgondolkodtat, hogy mennyiben változott a régmúlthoz képest az életünk, és azzal együtt a családi értékeink.

84ce39ee1f6169fa7e3806046a4ce701.jpg

Vajon a nagyszüleink számára mi az, amit a mai modern társadalom megengedhet, hogy át, vagy éppen tovább örökíthessenek egy új, és sokszor merőben más nemzedék számára.  Egyáltalán "kötelessége" lenne-e egy nagyszülőnek átadnia mind azt, amit ő is gyermekként magába szívott és tapasztalt a családi asztal körül?! Ki az, aki megmondja, hogy mi az, ami időtálló és szükséges lenne megőriznünk, továbbadnunk a gyermekeink, unokáink számára, annak érdekében, hogy egy olyan generáció nőhessen fel, akik képesek a saját családi hagyományaikat, értékeiket megbecsülni, tovább vinni úgy, hogy az megegyezzen esetleg dédszüleink értékítéleteivel.

Szükség van arra, hogy megőrizzünk mindent?! Lehetséges ezeket fenntartani 2017-ben?! Képesek vagyunk betartani minden olyan ünnepet, családi tradíciót, családokat összekovácsoló èrtèkeket, amely bennünket képvisel, tükröz, vagy silány utánzatai leszünk egy letűnőben lévő kornak/generációnak, ahol még a család volt az első és minden más, csupán csak másodlagos! Sokszor mondjuk, hogy a család a legfontosabb. De tényleg tudatában vagyunk annak, hogy amennyiben eltűnnének a közös családi értékek, azok, amelyeket a szüleink, nagyszüleink, esetleg a dédszüleink alakítottak ki és hagyományoztak ránk, akkor azzal együtt a közös családi létek is ritkulnának. Pusztán idő kérdése és annál az asztalnál, amelynél előtte körbeülve, imádtunk minden egyes nemes eseményt, csupa idegen embert fog körülölelni, hiszen már nem igazán leszünk egymás szemében mások, csak azok, akik hajdan ismerték egymás ki nem mondott gondolatait, érzéseit.

e21fa511f3af26e9036e55f5bc44e3dc.jpgValóban ennyit lenne képes adni egy család és maga a közösen kialakított értétek. Ha így van és valóban feltölti a lelkünket a közösen kialakított boldog családi együttlétek sokasága, akkor mégis miért nem vigyázunk rá jobban, túl minden lehetőségen és magyarázaton! Miért nem óvjuk, védjük a családunkról szóló hagyományokat, ősi tradíciókat és legfőképpen, miért nem gyakoroljuk?! Pusztán annyi lenne az ok, hogy inkább a modernizációt követve hanyagoljuk a régi szokásainkat, mondván, ez már kiment a divatból. Manapság tök ciki karácsonykor együtt elmenni az éjféli misére, vagy majd a barátokkal megünneplem a szülinapomat, anyámék már úgy is annyit ünnepelték velem, a nagyi meg úgy se hall már semmit, mit üljek ott a család mellet, miközben utálom az egészet.

De hiszen ezt mi alakítjuk olyanra, amilyenre csak szeretnénk! Mi vagyunk azok, akik tehetnek azért és persze ellene is, hogy a még a meglévő hagyományainkat, mennyire ápoljuk, tartjuk fenn, vagy épp modernizáljuk annak érdekében, hogy jobban, vagy meghittebben érezzük tőle magunkat. Attól, mert megtartjuk a régi bejáratott családi szokásainkat, nem azt jelenti, hogy nem csempészhetünk bele némi kis frissítést, hiszen így kezdődik minden hagyomány megteremtése, amiből egy új egyedülálló, ámde annál értékesebb családi tradíció alakulhat ki számunkra és szeretteink számára.

 

 

 

 

kép:pinterest