Babarózsa

BABARÓZSA – online önbizalomerősítő beszélgetések anyukáknak

10+1 önkínzó kérdés a szülés előtt

5b8d740f752599e6b94357a608878c9f.jpgAmíg várandós az ember, rengeteg kérdés forog a fejében. Sorra jönnek a miértek, és a hogyanok és konkrét választ senki nem kap a kérdésére, mivel mindannyian mások vagyunk. Ami nekem természetes, az másnak eget rengető kérdés lehet és fordítva. Annyi megfoghatatlan önkínzó kérdés kering ilyenkor a fejünkben, hogy sokszor éjszakákat nem alszunk ezek miatt, és másnap azért vagyunk rosszul, mert keveset pihentünk. Lássuk, melyek azok a kérdések, amelyek sokakat nem hagynak aludni.

 1. Biztos, hogy várandós vagyok - na szerintem ez az a kérdés, hogy ha váratlan a terhesség azért, ha pedig éveket küzdöttetek a babáért, akkor azért hagyja el a legtöbb nő száját.
 2. Érezni fogom, ha rugdos, és mi lesz ha semmit nem fogok érezni - tuti, hogy fogod érezni, de ez mindenkinél más időpontra esik és más az érzés is. Ne ess pánikba, ha a barinőd már érzi, te pedig még semmit, ettől te még jó anyuka leszel.
 3. Tudom, hogy kettő helyett kell ennem, de nem akarok elhízni - nyilván oda kell figyelni az evésre és arra, hogy mit, mikor és mennyit eszik az ember. De erre előtte is oda kellene figyelni, nem csak akkor, amikor albérlőnk van! Az én személyes véleményem az, hogy ha mértékkel eszünk, akkor nem lehet belőle gond. Sajnos manapság már nagyon nagy divat, hogy sanyargatják a kismamák a testüket, hogy majd ha megszülnek, akkor ne kelljen annyit leadniuk. De kérdezem én, tényleg megéri ezt a 9 hónapot is arra áldozni, hogy feláldozd a kettőtök egészséget azért, hogy csinosan álljon rajtad az M-es szűk ruha?!
 4. Mit csinálok, ha nem lesz szívhangja - a legnagyobb kérdés és kétség miden anyában. De nem lehet semminek sem úgy hozzá állni, hogy a rossz oldalát nézzük. Próbálja arra gondolni, hogy ha ez a pici már jönni akart és megfogant, akkor jönni is fog.
 5. Érezni fogom, ha beindul a szülés - nem, semmit nem fogsz érezni és azt se veszed észre, ha már kinn lesz a gyerek. Miért nem éreznéd?! Ez is csak egy olyan kérdés, amivel éjszak stresszeli magát az anyuka. Több jele is van annak, ha beindul egy szülés, hisz nem 5 perces dologról van szó, így hidd el, fel fog tűnni, ha rosszabbul kezded érezni magad, mint előtte. Ha figyelsz a testedre, akkor észreveszed az apró változásokat is, így ami nagyobb az pedig egyértelművé válik számodra azonnal.
 6. Fájni fog nagyon - engem mindenki azzal fenyegetett, hogy na majd ott tutira elpusztulok és belehalok stb. Így én már úgy mentem oda, hogy megpróbáltam a lehető legrosszabra felkészülni. De akár hogyan is szeretnél szülni, mindenki aki körülötted lesz, arra fog törekedni hogy segítsen neked és a babának. Ha otthon, vagy ha kórházban szülsz, biztos vagyok benne, hogy megkapod a támaszt, amennyiben kéred és élsz vele! Hiszen ezt is mondani kell, ha valaki nem bírja és úgy érzi, hogy segítségere van szüksége. Add fel az elveidet, ha kell!!! Ez nem arról szól, hogy ha a szomszéd kibírta, akkor én is. Ez a kettőtök egészségéről kell, hogy szóljon és arról, hogy komplikációk nélkül egészségesen gyertek ki az egész helyzetből.
 7. Nem lesz nagyon visszataszító az egész - igaz, ami igaz, hogy elég bensőséges helyzet. Nem tudom, hogy van-e még (lehet, hogy van, csak én nem tudok róla) ennyire személyesen kitárulkozó esemény az ember életében. Ami az asztalon, ágyon stb. helyen folyik (szó szerint) az egy orvosi közegben minden napos. Senki nem fog rajtad nevetni, mert meglátták a melledet, vagy épp, mert bepisiltél. Ez itt természetes. Ne szégyenkezz azért, mert nem tudsz Úrinő maradni. 
 8. Bejöhet oda egyáltalán férfi, nem fog megundorodni tőlem - ez a másik nagy kérdés a párok életében, hogy be jöhet-e egy ilyen eseményre egy férfi. Ez a te és a párod döntése, hogy ti mit szeretnétek. Milyen a kapcsolat köztetek. Neki van-e kedve és ereje (!) részt venni ezekben a megismételhetetlen órákban. Ami számukra nehéz szokott lenni, hogy képtelenek segíteni rajtad és ezt nem bírják elviselni, magát azt a fájdalmat, amit ilyenkor egy nő átél. A lényeg, hogy ne erőltess rá semmit se, ha nem szeretne bemenni, akkor válasz olyan személyt, aki erőt tud neked adni, mert arra lesz szükséged és nem arra, hogy rosszul lét esetén még te most fel apád a földről.  
 9. Vajon kisfiú vagy kislány lesz - pont olyan, amilyen hozzátok passzol. Nem tudjátok befolyásolni igazán ezt, ahogy azt sem, hogy kék, vagy zöld legyen a szeme. Mert lehet, hogy lányt szeretnél, de fiad lesz, aki egy cuki kezesbárány a többi őrjöngő kisfiúhoz képest. Tudom, hogy manapság ez még mindig nagy kérdés, sajnos hallottam olyanról is, ahol megsértődtek anyára, mert nem fiút szült, hanem kislányt. Fogadd el, hogy olyan gyerkőc érezik hozzátok, aki pontosan bele fog passzolni a családotokba.
 10. Császár vagy hagyományos szülés - mind a kettőnek van számos előnye és hátránya. Ezt neked kell körbejárnod, hogy számodra mi a legmegfelelőbb, hiszen nem vagyunk egyformák. Ahogy én észrevettem, inkább abból szokott lelkiismereti probléma kialakulni, ha valaki elhatározza, hogy miként szeretne szülni és az mégsem tud megvalósulni, hanem hirtelen át kell váltania a másikra. Ezt sokan képtelenek megemészteni. Egyrészt a hirtelen jött váltás miatt, másrészt mert úgy érzik, hogy arra a megoldásra nincsenek egyáltalán (lelkileg) felkészülve. Mind a két esetben fájdalomról beszélünk, és itt is, mint az egész anyaságban nem versenyről van szó, hanem az egészségről! Csak sokan ezt már el is felejtik, mert annyira gyorsan túl akarnak esni az egészen. De ha arra gondolunk, hogy egy új élet születik és neki is fel kellene tudni készülni a kinti világra...    
 11. Elég jó anya leszek - oh, be csodás is ez a kérdés. Azt hiszem, hogy ez azaz egy kérdés, amely nem csak a várandóság alatt, de utána is életed végig el fog kísérni. Egy örök és megválaszolatlan kérdés minden anyában, hogy vajon elég jó vagyok-e a gyermekem számára. Vajon jól teszem, amit tenni akarok és jól döntök majd bizonyos kérdésekben! Azt hiszem, hogy egy elég lerágott csont lesz a válaszom. Az élet fog igazolni téged idővel, hogy miben döntöttél jól és miben rosszul (ha lesz ilyen). 

 

 

kép:pinterest