Babarózsa

BABARÓZSA – online önbizalomerősítő beszélgetések anyukáknak

Tavaszi nagytakarítás

 

A tavasz közeledtével arra érzek ilyentájt minden évben késztetést, hogy rendet rakjak magam körül. Soha nem voltam az a gyűjtögetős típus, mégis annyi mindent képes vagyok 1 év alatt felhalmozni, hogy akár egy másik házat is megtudnék tölteni a kacatokkal. Mióta pedig gyerkőcünk van, azóta pedig még inkább fontosnak tartom, hogy tisztítsuk meg a lakást minden olyantól, ami már nem kell nekünk.

  • Találd ki, hogy mit szeretnél! Gondold végig, hogy mi az, amit mindenképp átszeretnél nézni és kiszortírozni, mert már egyszerűen nem fér bele az életedbe. Koncentrálj arra, hogy hol van a legnagyobb helyre szükséged. A lényeg, hogy ne nagy dologgal kezd, mert ha az első ilyen alkalommal megunod, akkor tutira nem lesz következő alkalom. Pl.: lejárt gyógyszerek, fűszerek, mailek, könyvek. Ami több időt igényel pl.: ruhák (gyerek, felnőtt), hivatalos papírok stb. 
  • Keress alkalmas időpontot! Érdemes akkora tervezni az egészet, amikor nincs otthon senki és így nem esel abba a hibába (amibe én is rendszerint), hogy egyszerre akar az ember mindent. Annak az a vége, hogy úszik a lakás, a kutya rohangál a kidobásra váró dolgokkal, a gyerek pedig ül a kupi tetején és még nincs kész az ebéd sem.
  • Kategorizálj! Használom még - más tudja használni - kuka. Ruhák terén, ez szuperül tud működni, hogy mi az, amit idén egyáltalán nem vettem fel. Én, ha egy évig nem veszek fel egy ruhát, akkor nem ámítom magam, azt már holt biztos, hogy jövőre sem fogom, de attól még másnak az jó lenne. Kinőttem már abból, amikor azzal kábítom magam, hogy "majd, ha lefogyok/meghízok/elviszem varrónőhöz/majd én átalakítom stb.". Ha annyira akartam volna, akkor volt rá egy kerek évem. Ne hitegessük magunkat, mert csak foglalja minden a helyet és ezzel kizárjuk azt, hogy az újnak helyet biztosítsunk.
  • Totál felesleges dolgok! Mikor várandós lettem, akkor feliratkoztam néhány babás oldalra, amiről azóta se iratkoztam le. Ezzel csak a baj, hogy időközben már nem babám van, hanem gyerekem, vagyis, már nincs szükségem arra, hogy elmondják, hogy mivel kezdjem a hozzátáplálást, másrészt pedig csak jönnek és jönnek az ilyen jellegű tájékoztatók, amit ha egy hétig nem nézek, akkor máris legalább 15 olvasatlan e-mail borítja el a levelezőmet (és ez akkor még csak egy oldalnak a hírlevele volt). Így hát, tegyük meg azt önmagunkért, hogy leiratkozunk azokról az értesítőkről, amelyek nem aktuálisak számunkra. Megjegyzem ez elég kis dolog ahhoz, hogy ezzel kezdjük a "takarítást".


Ha sikerült megszabadulnunk néhány olyan dologtól, aminek már nem vettük hasznát, máris rendezettebbnek tűnhet az életünk. Ne sajnáljuk se az időt erre, se pedig megválni az ilyen tárgyaktól. Bár mint tudjuk a zseni átlátja a káoszt, de egy okos anyu pedig így képes újabb pulcsit becsempészni a ruhásszekrényébe �

kép:pinterest